GEANNULEERD: 28/05/2021: Freddy De Vadder

Freddy De Vadder

Bart Vanneste (Menen10 april 1970) is een Vlaamse komiek. Hij kent vooral succes in stand-upcomedy met zijn typetje Freddy De Vadder.


Vanneste groeide op in Rekkem, een deelgemeente van Menen. Vervolgens studeerde hij in Leuven politieke en sociale wetenschappen.

Halverwege de jaren negentig was Bart Vanneste voor het eerst in heel Vlaanderen te horen in het humoristische radioprogramma Studio Kafka, een programma van Kamagurka op Studio Brussel. Daar werkte hij mee aan de rubrieken "De avonturen van de Here Jezus" en "Frank & Frank".

Later was hij samen met Gunter Lamoot DJ Learn-out & MC Haus-Spy, in het programma Club Brussel, stalkers van radiopresentatrice Chantal Pattyn.

Op het einde van de jaren negentig bracht hij in het luisterspel Microkosmos op Studio Brussel het personage Freddy De Vadder.
Met dit personage zou hij grotere bekendheid verwerven.
Freddy De Vadder is een marginaal, rock-and-roll, kettingrokend personage.
Freddy is afkomstig uit de marginale buurten van de stad Menen in West-Vlaanderen, de provincie waar Vanneste ook van afkomstig is.
De Vadder valt dan ook op door zijn zwaar West-Vlaams dialect en platte groteske taal. Tussen zijn marginale anekdotes door relativeert hij echter uiteindelijk.


Met dit typetje ging Bart Vanneste na een tijdje solo. Het eerste podiumprogramma van Freddy De Vadder was Wa sta 'k ik ier eigenlik te doen?, waarmee hij in 2001 Humo's Comedy Cup won. De opvolger was het programma Goe Marchandizze!.

Hij ging als Freddy De Vadder ook optreden in een rockband, De Bende van Miènde (De Bende van Menen), een band die covers speelt van rockklassiekers, maar met eigen groteske, West-Vlaamse teksten, typisch voor De Vadder. De groep speelt live-hits zoals De flikn zin min moatn en Allez Gow Zeg'.


In 2015 was er Bevergem. Deze TV-serie gaat volledig over de figuur 'Freddy De Vadder'.
Vanaf dan is Freddy De Vadder gekend bij het grote publiek en vult hij steevast grote zalen.

In Lierde brengt hij op 28/05/2021 een avondvullende show.